Agile werken: de managementuitdaging van de 21e eeuw
De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit en als organisatie moet je je daarop goed aanpassen: agile werken. Maar de wendbaarheid (agility) van veel organisaties laat helaas te wensen over. In China knutselen ze sneller een nieuwe auto in elkaar dan hier een PowerPoint presentatie. De wendbare organisatie vereist ook wendbare medewerkers, autonome zelfsturende teams, besluitvorming laag in de organisatie en een excellente informatievoorziening. In dit artikel over agile werken geven we met duidelijke voorbeelden het waarom aan, presenteren we de oplossingen en de belangrijkste voordelen van agile werken.
Voorbeelden van agile werken
Een paar voorbeelden waarom agile werken nu noodzakelijk is:
Al deze punten laten zien dat verandering een constante aan het worden is. Dat wat vandaag de standaard is, is morgen misschien al weer achterhaald. Hoe zorg je voor een agile based strategy en implementeer je agile werken in jouw organisatie?
Hoe ga je als organisatie agile werken?
Wij zetten in onze aanpak van agile werken je klant, je teams en je proces centraal:
Technologie ontwikkelt zich exponentieel, organisaties lineair
Een belangrijk punt is het bepalen van de werkelijke noodzaak tot agile werken. Misschien is het niet voor elke organisatie even noodzakelijk? Een goed functionerende monopolist in een vrije stabiele markt – zonder zicht op echte concurrenten – zal misschien niet al te veel baat hebben bij agile werken. Zulke organisaties komen echter steeds minder voor. Los daarvan: het tempo van technologieontwikkeling verloopt exponentieel terwijl organisaties zich logaritmisch ontwikkelen (De wet van Martec). Een spanning die ook bij de meest verstokte monopolist voelbaar moet zijn.
Wanneer is agile werken het meest effectief?
Agile werken kan alleen echt effectief zijn wanneer de strategie en koers van je organisatie toekomstbestendig is. En wanneer de werkvloer deze effectief kan uitvoeren. Alle neuzen staan min of meer dezelfde kant op: alignment. Daarnaast hebben je managers en teams waardevolle inzichten, KPI’s en analytische modellen nodig. Zodat ze de juiste beweegrichting op het juiste moment in gang kunnen zetten door grondige kenniscirculatie en hoge datakwaliteit. Agile zijn terwijl de organisatie niet (meer) de juiste dingen doet is net als een auto die uit de bocht is gevlogen en dan nog probeert bij te sturen.