Verandering is de nieuwe norm. Vooral in deze tijd, waarin technologische ontwikkelingen supersnel gaan. AI is stiekem onze werkdag binnengeslopen en zet langzaam aan de manier waarop we werken op zijn kop.
AI is niet zomaar een robot die taken van ons overneemt; het is veel meer dan dat. Het is een tool die onze vaardigheden vergroot. AI helpt ons om slimmere beslissingen te nemen en stelt ons in staat om ons te richten op het creëren van echte impact waar het echt nodig is. Het vergemakkelijkt een werkomgeving waarin repetitieve en tijdrovende taken worden geautomatiseerd, waardoor we meer ruimte hebben voor creativiteit, strategie en empathie – aspecten die (nog) niet door machines kunnen worden nagebootst.
Stel je voor dat je een assistent hebt die nooit slaapt, nooit pauzeert en door bergen aan data kan graven met een snelheid die voor ons onmogelijk te bereiken is. Deze assistent kan patronen zien die wij misschien missen en kan ons waarschuwen voor mogelijkheden of problemen nog voordat ze zich voordoen. Dat is wat AI in essentie doet. Het geeft ons superkrachten op het gebied van informatiebeheer, analyse en automatisering, zodat we ons kunnen concentreren op het toepassen van die inzichten op een betekenisvolle manier.
Bij Zig omarmen we de mogelijkheden die AI biedt. Dit doen we niet alleen om onze klanten nog beter te kunnen helpen, maar ook om bij te dragen aan een toekomst waarin technologie en de mens hand in hand gaan.
Benieuwd hoe onze teams AI toepassen in het dagelijkse werk? Je leest hieronder de ervaring van een aantal collega’s!
Frits van Dijk
Product Owner
‘Ik gebruik AI tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden steeds vaker. Een paar voorbeelden van inzet van AI in mijn werk zijn; een stukje code schrijven in DAX (een programmeertaal). Voorheen googlede ik net zo lang tot ik iets goeds had. Tijdrovend en veel ‘trial and error’. Tegenwoordig leg ik mijn vraag uit aan AI en heb ik binnen een paar seconden een stuk code die feilloos werkt.
Wat ik ook doe; zelf een Engelse tekst schrijven en aan ChatGPT vragen om die te verbeteren. Resultaat: een betere uitleg én uitleg over welke fouten ik heb gemaakt. Als je je hoofd gebruikt, maakt AI je dus niet dommer, maar juist slimmer.
AI kan heel goed helpen bij (concept) projectplannen: geef duidelijk op wat het doel is, wat de resultaten zijn, je deadlines en de methode (bijvoorbeeld scrum) en er rolt een concept plan uit dat echt een goede basis vormt. Werkt echt goed voor kleinere projecten. Voor een heel groot project zou ik het denk ik nog niet doen.
Door het gebruik van AI kom je soms op dingen die je niet zelf had kunnen bedenken. Het kan echt heel veel tijdswinst opleveren.
Julienne Weijden
Chat Expert &
Software Engineer
‘In ons team gebruiken we AI voor parsing (het begrijpen van taal). Handmatig parsers voor taal schrijven duurt erg lang en levert naarmate je er meer schrijft steeds minder op, omdat je in eerste instantie alle algemene dingen opvangt en daarna steeds specifieker moet gaan worden, waardoor je dus voor meer werk minder daadwerkelijk kunt opvangen/begrijpen.
Het grote voordeel voor ons team is dat AI meestal erg goed is in parsing, waardoor we dit niet meer zelf hoeven te doen (we moeten natuurlijk wel goede prompts schrijven, wat een hele andere uitdaging is.) Prompts schrijven op zo’n manier dat de resultaten bruikbaar zijn is wel een beetje een vak apart. Plus AI is niet altijd deterministisch, waardoor je op dezelfde vraag verschillende antwoorden kunt krijgen, en dat werkt niet altijd even prettig. In plaats van dat je altijd een goed resultaat krijgt, krijg je soms ook ineens iets heel anders terug, en daar moet je dus wel zoveel mogelijk rekening mee houden in je code.’
Dirk van de Vuurst
KSP Software Engineer
‘Ik maak bijna dagelijks gebruik van chatGPT.com. Soms heb je bijvoorbeeld hele specifieke vragen die op Google minder makkelijk te vinden zijn, dan is chatGPT je beste vriend. ChatGPT geeft razendsnel antwoord. Dit geldt ook voor het schrijven van sommige wat complexere code of met het vinden van een probleem in de code.’
Wesley Kompier
Product Owner
‘Ik gebruik AI zeker in mijn dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld voor e-mails. Ik gebruik AI ook bij het genereren van teksten. En ik maak gebruik van ChatGPT om complexe SQL (een programmeertaal) queries te genereren. Ook voor de vertaling van teksten en voor het genereren van foto’s maak ik gebruik van AI.
Een groot voordeel van AI vind ik de tijdsbesparing. AI automatiseert repetitieve taken, waardoor ik meer tijd heb voor ander werk. En kwaliteitsverbetering; AI kan helpen bij het verminderen van fouten en het verbeteren van de kwaliteit van het werk, zoals het voorkomen van grammaticale fouten in teksten. AI maakt je werk ook efficiënter. Het helpt bij het analyseren van grote hoeveelheden gegevens en zorgt voor verschillende inzichten, waardoor je sneller beslissingen kan nemen.
Nadelig aan AI is dat het soms onnauwkeurigheden kan bevatten, het is belangrijk om de resultaten te valideren en corrigeren. Het gebruik van AI brengt ook privacy- en ethische kwesties met zich mee, met name bij het verzamelen en analyseren van gegevens. Er zijn tegenwoordig heel veel AI tools beschikbaar. Soms is het daarom ook lastig om de kwalitatief goede AI tools er tussenuit te halen.’
Robert Baas
Product Marketing Manager
‘Ik omarm AI in mijn dagelijkse werkzaamheden. Als Product Marketing Manager met een “AI-tastische” instelling, gebruik ik AI o.a. om advertentiecampagnes te optimaliseren en mijn doelgroep nog beter te begrijpen. We gebruiken Canva die nu ook met slimme AI achtige oplossingen komt om je te helpen bij uitingen. Maar denk ook aan Midjourney, Leonardo, Murf.ai en Synthesia voor geluid en video.
De voordelen van AI zijn eindeloos! Het helpt me om snellere beslissingen te nemen, doelgerichte marketingstrategieën te ontwikkelen en de ROI van mijn campagnes te verbeteren. Het is als het “geheime ingrediënt” in mijn marketingmix.
AI zou mijn baan nog leuker kunnen maken door me te helpen bij het voorspellen van toekomstige trends en consumentengedrag. Stel je voor dat je een glazen bol hebt die je vertelt welke producten de volgende grote hit zullen zijn. Dat zou geweldig zijn, toch?
Natuurlijk, heb ik weleens obstakels gehad bij het gebruik van AI. Soms is het als een complexe puzzel die moet worden opgelost. Maar dat maakt het juist interessant! Het vereist wat training en het overwinnen van technische hobbels, maar het is de moeite waard voor mij. Ik ben altijd op zoek naar innovatie.’
Uit de inzichten van onze collega’s blijkt dat AI een steeds grotere rol speelt in hun dagelijkse werkzaamheden. Ze gebruiken AI voor diverse taken, variërend van codegeneratie en tekstverbetering tot projectplanning en parsing. AI biedt aanzienlijke voordelen, zoals tijdsbesparing, kwaliteitsverbetering, efficiëntie en het genereren van nieuwe inzichten. Het gebruik van AI heeft de potentie om banen nog gemakkelijker en interessanter te maken, vooral bij het voorspellen van toekomstige trends en consumentengedrag.
Desondanks zijn er uitdagingen bij het gebruik van AI, waaronder onnauwkeurigheden, privacy- en ethische kwesties, en de noodzaak om de resultaten te valideren en corrigeren. Het overwinnen van technische hobbels en het schrijven van effectieve prompts voor AI-systemen vereist ook enige expertise.
Ondanks deze obstakels omarmen wij bij Zig AI als een waardevolle tool die ons helpt bij dagelijkse taken en ons in staat stelt om nog innovatiever te zijn.