Begin jij ook iedere werkdag met het beantwoorden van vele mailtjes en appjes? En blijft dit de hele dag zo doorgaan, waardoor je je maar moeilijk kunt concentreren op je vele to-do’s? Afleiding ligt tegenwoordig altijd op de loer. Je tijd goed indelen op het werk en echt productief zijn kan daardoor nog een behoorlijke opgave zijn. Hier zijn zeven praktische strategieën om efficiënter te werken en te veel afleiding te voorkomen:

1. Focus op prioriteiten

Een van de meest effectieve manieren om je tijd goed te beheren, is door te focussen op je prioriteiten. Welke taken moeten vandaag echt af? Door je energie te concentreren op deze belangrijke taken, maximaliseer je je productiviteit en bereik je meer op een dag. Wat ook goed werkt, is de wat minder leuke (maar wel belangrijke) werkzaamheden eerst doen. Zijn die af? Dan voelt dat zo goed dat je daarna je andere werkzaamheden op je gemak één voor één afrond.

2. Gebruik een ‘Power Hour’

Reserveer een uur per dag voor wat we de “power hour” noemen. Dit is een tijdslot waarin je je volledig richt op ononderbroken, geconcentreerd werk aan belangrijke taken. Schakel meldingen uit, vermijd afleidingen en richt je aandacht alleen op de taak voor je. Door regelmatig een power hour in te plannen, kun je grote vooruitgang boeken bij lastige projecten en taken die veel concentratie vereisen.

3. Stel realistische SMART doelen

SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant, Tijdsgebonden) helpen je om je doelstellingen duidelijk te definiëren en een plan te maken om ze te bereiken. Specifiek zijn in wat je wilt bereiken, ervoor zorgen dat je voortgang kunt meten, realistische doelen stellen die haalbaar zijn binnen de gestelde tijdslimieten, en ervoor zorgen dat de dingen die je doet belangrijk zijn voor je algehele doelen zal je helpen om gefocust te blijven op wat echt belangrijk is.

4. Plan je dag vooruit

Een goed begin is het halve werk. Door je dag van tevoren te plannen, begin je elke werkdag met een duidelijk doel voor ogen. Maak een to-do lijst met de belangrijkste taken die je moet voltooien en prioriteer ze op basis van urgentie. Als je werkdruk hoog is, is het handig om te plannen. Als je ‘s ochtends weet wat je te doen staat, zal je stress verminderen en kun je je concentreren op de taken die er echt toe doen.

5. Minimaliseer afleiding

Afleiding is de vijand van productiviteit. Zet meldingen uit, richt je werkplek zo in, dat je je goed kunt concentreren en overweeg het gebruik van website blockers om tijdens werktijd afleiding van social media en andere websites te voorkomen. Door jezelf in een omgeving te plaatsen waar je je gemakkelijk kunt concentreren, zal je productiviteit verhogen en kan je ook weer ‘verslaafd’ raken aan werktaken in plaats van aan de meldingen op je smartphone.

Kortom, efficient met je tijd omgaan is heel belangrijk voor een productieve en gebalanceerde werkdag. Door prioriteiten te stellen, realistische doelen te formuleren en afleidingen te minimaliseren, kun je niet alleen je productiviteit verhogen maar ook stress verminderen. Het is belangrijk om deze strategieën consistent toe te passen en aan te passen aan je eigen behoeften. Met een goede planning en focus kun je slimmer werken en meer voldoening uit je werk halen, terwijl je tegelijkertijd een burn-out voorkomt.