Een reboost voor je carrière. Het Reskill-talentprogramma brengt je verder!

Wil je je carrière een boost geven? Het Reskill-talentprogramma biedt de perfecte kans om je vaardigheden te ontwikkelen, of je nu een carrièreswitch wilt maken of je huidige expertise wilt uitbreiden. Frits Boers (Software Development Manager) vertelt ons meer over dit unieke programma, en we horen van deelnemers Michiel Koppen en Ruben Kok hoe het programma hen helpt om hun carrièredoelen te bereiken.

Wat maakt het Reskill-talentprogramma uniek in vergelijking met andere programma’s?

Het Reskill-talentprogramma is bijzonder omdat het zich richt op mensen met specifieke vaardigheden uit andere sectoren en hen opleidt tot Business Central-professionals. Je krijgt niet alleen trainingen, maar ook persoonlijke coaching en toegang tot een geweldige community. Wat het nog beter maakt, is dat het programma ook helpt bij het vinden van gekwalificeerde kandidaten voor bedrijven, wat tegenwoordig steeds moeilijker wordt.

Wie kan deelnemen aan dit programma?

Het programma is voor iedereen met specifieke vaardigheden uit een andere sector die zich verder wil ontwikkelen en Business Central-professional wil worden. Dus, als je al ervaring hebt, maar de overstap wilt maken.

Is het ook nuttig voor collega’s die al enige tijd bij Zig werken?

Hoewel het programma primair gericht is op het opleiden van nieuwe medewerkers, kan het ook heel waardevol zijn voor collega’s die al een tijdje bij Zig werken. Denk bijvoorbeeld aan consultants, support desk engineers of software engineers die hun carrière willen uitbreiden binnen het Business Central-ecosysteem. De trainingen en coaching zijn ook perfect voor hen!

Welke vaardigheden kunnen deelnemers ontwikkelen tijdens het talentprogramma?

Deelnemers leren een breed scala aan nieuwe vaardigheden, zoals productkennis van Business Central, AI, Business Intelligence, Power Apps en consultancyskills. Daarnaast worden je analytische vaardigheden versterkt en krijg je praktische trainingen in een virtuele klas, gegeven door professionele trainers. Een mooie kans om zowel technisch als professioneel te groeien!

Hoe ziet het programma eruit voor een deelnemer? Wat kunnen ze verwachten van de eerste tot de laatste dag?

Het programma bestaat uit de volgende hoofdbestanddelen: Training, Coaching, Netwerk. Het trainingscomponent biedt een uitgebreide set producttrainingen voor Dynamics 365 Business Central, evenals uitgebreide trainingen om probleemoplossende, communicatie- en samenwerkingsvaardigheden te verbeteren. Naast de training ontvangt elke deelnemer ondersteuning van een coach.

Bovendien worden deelnemers onderdeel van een Community, waardoor ze kunnen deelnemen aan terugkerende sessies met collega’s, mentoren en experts van het Microsoft Engineering-team en de Microsoft MVP-community.

Krijgen de kandidaten een mentor om hen te begeleiden?

Ja, het programma omvat gepersonaliseerde coaching om deelnemers gedurende de duur van het programma te begeleiden.

Hoe belangrijk zijn AI en Copilot in het programma?

AI en Copilot zijn belangrijke onderdelen van het programma, met specifieke sessies die aan deze technologieën zijn gewijd.

Wat voor soort projecten of uitdagingen kunnen deelnemers verwachten?

Deelnemers kunnen rekenen op een mix van projecten binnen het team waar ze starten en waar ze de opgedane kennis en skills kunnen toepassen. Een andere mooie uitdaging is het behalen van de officiële Microsoft Dynamics 365 Business Central Developer- of Functional Consultant-certificering.

Hoe ziet je carrière eruit na het succesvol afronden van het talentprogramma?

Tijdens het programma ga je al aan de slag met je team en kun je alles wat je hebt geleerd direct toepassen in je werk. En tijdens en na het programma werk je samen met je manager, die je helpt om je verder te ontwikkelen en de juiste ondersteuning te bieden waar nodig. Deze voortdurende begeleiding zorgt ervoor dat je altijd blijft groeien in je functie en je carrière. Zo zorgen we ervoor dat je niet alleen het programma afsluit, maar ook blijft doorgroeien!

Michiel Koppen (Business Analyst/PO Finance) is pas begonnen met het programma. We vragen hem naar zijn eerste ervaringen en of hij hiermee bepaalde carrièremogelijkheden hoopt te bereiken:

Welke aspecten van het programma hebben je tot nu toe het meest positief verrast?

Wat me het meest heeft verrast, is hoe snel een groep vreemden die samenkomt zich openstelt. Ondanks mijn jarenlange ervaring met het trainen van sociale vaardigheden via verschillende programma’s, is het telkens bijzonder om te zien hoe feedback en samenwerking de sfeer verbeteren. In programma’s zoals ‘Inzicht in Invloed’ en ‘Psychologie voor Managers’ leerde ik veel, maar het blijft indrukwekkend hoe snel mensen zich in een groep comfortabel voelen. Sociale vaardigheden hebben wel degelijk onderhoud nodig. Ze zijn heel belangrijk voor het creëren van een veilige ruimte waarin iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen.

Hoe verschilt jouw manier van leren in dit traject van hoe je in het verleden nieuwe vaardigheden hebt opgedaan?

Dit is de eerste keer dat ik een volledig digitaal leerprogramma volg. Het is wat lastiger omdat je de mimiek van andere deelnemers minder goed ziet dan in het echt. Je ziet ook niet alle deelnemers tegelijk. In breakout sessies gaat dat beter.

Wat is een concreet voorbeeld van iets dat je recent hebt geleerd en direct kunt toepassen in de praktijk?

Het grote belang om in de huid van de gebruiker te kruipen en precies te begrijpen wat, wanneer, hoe en waarom de gebruiker iets doet of iets wil. Ik moet daarbij denken aan een begrip dat in mijn vorige werkzame leven nog wel eens door aannemers werd gebruikt: “milimeteren”. Hoewel in de bouw een iets andere betekenis, daar wordt en is veel te meten, is het begrip op een andere manier ook in onze sector wel toepasselijk. Het verkrijgen van begrip van de zaak is heel erg afhankelijk van de inzet van sociale vaardigheden. Als je te snel denkt te begrijpen wat de ander bedoelt en daar meteen een oplossing voor bedenkt, kan het wel eens zo zijn dat het toch niet aansluit bij wat de gebruiker voor ogen had.

Welke nieuwe carrièremogelijkheden hoop je voor jezelf te creëren met de vaardigheden die je hier opdoet?

Ik heb niet specifiek een carrièrepad voor ogen. Ik geloof sterk dat een carrièrepad zich ontvouwt als je doet wat je leuk vindt en openstaat voor nieuwe kansen. Ik wil graag het werk van anderen makkelijker maken en ik geloof dat dit met de huidige technologische mogelijkheden ook zeker kan. Onze sector speelt hierin een sleutelrol. Het verhogen van de arbeidsproductiviteit, zowel van onszelf als van onze klanten, draagt macro-economisch bij aan een hogere welvaart.

Heb je al een netwerk opgebouwd binnen het programma dat je helpt bij je ontwikkeling?

Zeker, het is een wekelijkse klas met verschillende breakoutsessies. Daarnaast is de praktijk de beste community. Dus ik verheug mij op de rest van het programma!

Als je één ding zou mogen verbeteren aan het Reskill-programma, wat zou dat dan zijn?

De flexibiliteit kan beter. Ik zou graag allerlei kennisstraten inslaan waardoor je datgene kunt volgen waarvan je denkt dat het waarde voor je heeft. Het Reskill-programma is nu een vast programma.

Ook Ruben Kok, Support Finance Consultant, doet sinds enkele weken mee aan het Reskill-programma. We stelden hem een aantal vragen over zijn motivatie om deel te nemen, de nieuwe vaardigheden die hij heeft opgedaan en de uitdagingen die hij tegenkomt. In dit interview deelt Ruben zijn ervaringen en wat hij hoopt te bereiken met het programma.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om aan het Reskill-programma mee te doen? Wat hoop je eruit te halen?

Ik vind het belangrijk om mijzelf altijd te blijven ontwikkelen en ik denk dat dit zeker mogelijk is door mee te doen aan dit programma. Ik hoop dan ook mijn skillset uit te breiden en mezelf beter te kunnen neerzetten als consultant.

Welke nieuwe vaardigheden heb je tot nu toe geleerd die je het meest verrast hebben?

In een van de eerste sessies ging het over mindset, waar gesproken werd over het hebben van een ‘growth-mindset’. Het is hierbij belangrijk om ook het proces te waarderen in plaats van alleen het resultaat. Falen kun je zien als een les, en uitdagingen zijn eigenlijk kansen. Hiermee verander je je mindset met een positievere blik, waarbij je op langere termijn meer groei zult zien.

Hoe helpt het Reskill-programma je om je aan te passen aan de snel veranderende technologieën in je vakgebied?

Ik verwacht dat dit programma mij een fundament geeft waarop ik voor de rest van mijn leven kan blijven voortborduren. Ik denk dat het kritisch leren denken, de sales-skills en samenwerkings-skills goed van pas komen in mijn verdere carrière.

Wat vind je tot nu toe de grootste uitdaging in het programma en hoe ga je die denk je overwinnen?

De grootste uitdaging is dat het vrij tijdsintensief is, maar door verstandig te plannen gaat het goed.

Denk je dat iedereen zich in de toekomst zal moeten ‘reskillen’ vanwege technologische ontwikkelingen?

Ik denk dat het altijd belangrijk is voor jezelf om je te blijven ontwikkelen en zeker nu de wereld een stuk sneller verandert door de technologische ontwikkelingen. Echter weet ik niet of alle skills die langskomen relevant zijn voor iedereen en of het noodzakelijk is voor iedere werknemer om de technologische ontwikkelingen bij te benen.

Wat zou je tegen anderen zeggen die twijfelen om een Reskill-traject te starten?

Overweeg of je waarde haalt uit het traject. Indien je het idee hebt dat je nog veel kan leren op het gebied van mindset, samenwerking, tijdmanagement, sales skills, presenteren en stakeholdermanagement, dan is het zeker een aanrader! Het grootste voordeel van het programma is dat je mensen ontmoet in een vergelijkbare situatie, waardoor er veel ruimte is om met elkaar over dergelijke onderwerpen te sparren.